darktable

darktable is een open source fotografie-workflowtoepassing en een onbewerkte ontwikkelaar. Een virtuele lichttafel en donkere kamer voor fotografen. Het beheert uw digitale negatieven in een database, laat u ze bekijken via een zoombare lichttafel en stelt u in staat om onbewerkte afbeeldingen te ontwikkelen en te verbeteren.

Raw is de onverwerkte opname rechtstreeks van de sensor van de camera naar de geheugenkaart, er is niets veranderd. Er zijn meerdere alternatieven in de open source-wereld voor onbewerkte ontwikkeling (ufraw, dcraw, rawtherapee), maar darktable probeert de kloof te dichten tussen de uitstekende bestaande gratis onbewerkte converters en tools voor beeldbeheer (zoals bijv. Ufraw, rawstudio, f-spot, digikam , shotwell). Het richt zich op de workflow om het voor de fotograaf gemakkelijker te maken om snel de duizenden foto’s te verwerken die een opnamedag kan produceren. Het is ook een van de weinige FOSS-projecten die tethered-opnamen kunnen maken.

De interne architectuur van darktable stelt gebruikers in staat eenvoudig modules toe te voegen voor allerlei soorten beeldverwerking, van de zeer eenvoudige (bijsnijden, belichting, vlekverwijdering) tot de meest geavanceerde (simulatie van menselijk nachtzicht).

De gebruikersinterface is gebouwd rond efficiënte caching van metagegevens van afbeeldingen en mipmaps, allemaal opgeslagen in een database. De belangrijkste focus ligt op gebruikersinteractie, zowel in termen van een soepel interfaceontwerp als verwerkingssnelheid. Hoogwaardige output is ook een van onze doelen.

Alle bewerkingen zijn volledig niet-destructief en werken alleen op afbeeldingsbuffers in de cache voor weergave. De volledige afbeelding wordt alleen geconverteerd tijdens het exporteren. Het laden van onbewerkte afbeeldingen wordt gedaan met behulp van rawspeed, een hoog dynamisch bereik en standaard afbeeldingsindelingen zoals jpeg worden ook ondersteund. De kern werkt volledig op drijvende-kommawaarden, dus darktable kan niet alleen worden gebruikt voor fotografie, maar ook voor wetenschappelijk verkregen afbeeldingen of uitvoer van renderers (hoog dynamisch bereik).

Voor een completere lijst met de huidige functies van darktable, kijk op de pagina met functies. Of – nog beter – installeer het gewoon en probeer het uit!